söndag 1 januari 2012

10..9..8..7..

Så här i början av det nya året så är det traditionellt att försöka sammanfatta det år som varit. Redan i somras så skrev jag ett inlägg där jag försökte sammanfatta läget i satsningen på människans expansion ut i rymden. Slutsatsen var att då den amerikanska rymdskytteln flugit sitt sista pass så har det uppstått ett visst vakuum i väntan på att de civila initiativ som NASA stöttar ska leverera resultat.

Men vad har egentligen hänt sedan dess?

Ömsom vin, ömsom vatten. Jag har skrivit ett par inlägg om misslyckade raketuppskjutningar samt satelliter som ramlar ner.

SpaxeX
7 februari 2012 är det datum som NASA planerar att Dragon-kapseln skall genomföra sin första flygning mot ISS.

NASA recently announced February 7, 2012, as our new target launch date for the upcoming mission. In addition, NASA officially confirmed that SpaceX will be allowed to complete the objectives of COTS 2 and COTS 3 in a single mission.

This means Dragon will perform all of the COTS 2 mission objectives, which include numerous operations in the vicinity of the ISS, and will then perform the COTS 3 objectives. These include approach, berthing with the ISS, astronauts opening Dragon and unloading cargo, and finally astronauts closing the spacecraft and sending it back to Earth for recovery from the Pacific Ocean off the coast of California.


Dragon kommer inte att docka själv med ISS, utan manövrera tillräckligt nära för att besättningen på ISS skall kunna fånga den med med "Canadaarmen".

Orbital Sciences
Orbital ligger en smula efter i tävlingen om att nå ISS. Men man har inte varit overksamma. Under hösten har man bl.a. skjutit upp ett antal satelliter för både militära och civila kunder.

Orbital har dock haft en del problem med sin Taurusraket, vilket resulterat i att NASA dragit in kontrakt.

Orbital har idag ett kontrakt på åtta transporter till ISS mellan 2012-2015. Den första Cygnuskapseln har levererats till NASA och tester pågår. Men när Cygnus kommer att besöka ISS för första gången är just nu långt ifrån klart. Den ursprungliga planen var att första försöket skulle ske den 23 februari 2012.

Övrigt
Space Ship One var bara ett första steg för Paul Allen. Tillsammans med Burt Rutan så går han steget längre. Projektet går under namnet Stratolaunch Systems.

Han har låtit Burt Rutan planera för ett flygplan som ska kunna lyfta raketer med vikten upp till 220 ton. Planet i sig väger 540 ton och drivs med sex jetmotorer av den typ som används i Boeings jumbo 747. Mellan vingspetsarna mäter det 117 meter, störst i världen. Det behöver mycket stora startbanor, exempelvis Kennedy Space Center, för startsträckan ligger på 4000 meter. Planet får en räckvidd på 2400 km.
...
Raketerna som är tänkta att användas ska tillverkas av Elon Musks företag Space X. Även Musk har gjort sig en förmögenhet i databranschen med betalsystemet Pay Pal.

Enligt Paul Allen har konstruktionsarbetet inletts vid företaget Scaled Composites i Mojaveöknen. Första provflygning med flygplanet är planerad till 2016.


Hmm. Banan på F 21 i Kallax utanför Luleå förlängdes för ett antal år sedan i förhoppning om att den civila fraktverksamheten mellan USA, Europa och Asien skulle hitta nya rutter över Ryssland. Satsningen föll på bl.a. att den ryska flygtrafikledningen inte höll måttet och intresset därför inte var stort att nyttja rutten över Ryssland. Men det finns fortfarande en 3350 m lång bana kvar som har använts som alternativ nödbana vid uppskjutning av rymdskyttlar om något skulle gått fel i starten. Inte tillräcklig för Stratolaunch system vid start, men kanske för eventuell nödlandning när bränsle m.m. förbrukats?

Under tiden som de kommersiella företagen tävlar om att få ett fotfäste i rymden så fortsätter NASA sin forskningsverksamhet. Den första GRAIL-kapseln ligger nu i omloppsbana kring månen. Man försöker bl.a. ta reda på om Jorden någon gång i historien haft en extra måne.

Här är en fullständig lista över de planerade uppskjutningarna under 2012. Märk väl att Orbital har en plats i februari och maj, men att ännu så är inget datum spikat.

I det förra rymdracet så var det tävlingen mellan Sovjetunionen och USA som möjliggjorde finansieringen och drev på utvecklingen. Slutet på det Kalla Kriget innebar därför också till viss del minskning på pengar till NASA:s forskning. Nu när Kina och Indien börjar komma upp på banan så finns det chans att USA känner sig pressad att öka takten något. Jag skulle inte bli helt förvånad om vi ser en ny satsning på Månen innan projektet att nå Mars sätter full fart.

Läs även Smithsonians sammanfattning av rymdåret 2011. Skribenten är inte så positiv över utvecklingen där man bl.a. lagt ner Rymdskytteln som trots sina brister fungerade i väntan på något som inte riktigt är färdigt.

The year 2011 was an annus horribilis for the national space program. Here’s to the forthcoming year and hopes for a return of sanity to space policy.

Oavsett om man är optimist eller pessimist så ser 2012 ut att bli ett spännande år för rymdfarten. Har ni vägarna förbi Florida i februari så rekommenderar jag att kolla in på NASA:s hemsida för att se om det är några uppskjutningar inplanerade. Jag har haft nöjet att titta på uppskjutning av två rymdskyttlar och en Deltaraket. När raketmotorerna tänder och man efter en stund känner mullret komma farande så inser man att vi människor trots allt kan prestera bra saker och man återfår sitt hopp inför framtiden.

SvD, DI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar